lauantai 19. toukokuuta 2012

Valokuvaaminen on opettavaista

Parilla kantilla tonttiamme reunustaa syvä oja. Ojassa on yleensä vettä läpi koko kesän ja keväällä tietysti sulamisvesistä johtuen enemmänkin vettä. Lähdin lapion kanssa vähän siivoamaan ojan pohjalta risuja ja muita roskia, että vesi pääsee paremmin kulkemaan ja otin kamerankin mukaan, kun näin kukkivia kukkia ojan toisella puolella. En ole koskaan ollut mitenkään erityisen hyvä kasvitieteessä ja nyt rupesi suorastaan vaivaamaan, että mitäs kukkia siellä ojan takana oikein onkaan. En tunnistanut käenkaalta (Oxalis acetosella), vaan piti luonnonkasvikirjaa tutkia ja netistä vielä vahvistaa, että tuo hento valkoinen kukka on nimenomaan käenkaali.
Tämän violetin kukan luulisin olevan suo-orvokki (Viola palustris). Voihan se tietty olla metsäorvokkikin tai joku muu orvokki, mutta orvokki kuitenkin. Sen verran minäkin ymmärrän :) Hento ja kaunis.
Rentukan (Caltha palustris) sentään tunnistin ennestään. Nyt kun näin tuon latinankielisen nimen, rupesi heti kiinnostamaan, mitä "palustris" tarkoittaa, onhan sama tuossa suo-orvokin nimessä. Googletin tietysti sanan ja löysin sille merkityksen 'suo, soinen, rämeinen'. Aika loogista, kasvaahan nuo molemmat veden äärellä kosteassa paikassa. Tuli siis todistettua, että valokuvaaminen on opettavaista. Paitsi että piti selvittää tuntemattoman kasvin nimi, piti selvittää vielä kielitieteellisiäkin asioita. On valokuvaaminen kyllä muutakin: kun loikin ojan yli ja kumartelin kukkien perässä, kuului vain rutinaa, kun housuni repesivät. Onneksi olin kotinurkilla :)

4 kommenttia:

  1. Todella opettavaista! Olet saanut ikuistettua kauniita ja herkkiä kuvia. Näin myös rentukoita reissullamme, mutten saanut laiskuuttani otettua niistä kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ajattelin ottaa tämän kesän ohjelmaan opetella vähintään yhden luonnonkukan viikossa. Saa nähdä kuinka käy :)

      Poista
  2. Kyllä se lehtien perusteella on suo-orvokki. Meidän rannassa ei vielä ole rentukoita, kun vesi on niin kamalan korkealla - kukkaparat ovat uppeluksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että osasin määritellä lajin oikein! Kiitos kovasti kommentistasi. Noita lehtiä minäkin vertailin, kun kukkiin en saanut juurikaan eroa. En ole siis ihan toivoton tapaus.
      Meillä ei valitettavasti ole muuta rantaa kuin tuo oja, mutta on siitäkin siis jotain iloa :)

      Poista