sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kukkia ja perhosia

Tässä alkajaisiksi hieno perhonen isoposliinikukassa. Koska Suomessa ei tähän aikaan vuodesta ole tuollaisia kukkivia kukkia ja perhosia luonnossa nähtävillä enkä ole matkustanut minnekään ulkomaille, voin paljastaa, että kukat ja perhoset on kuvattu tänään Botaniassa, Joensuussa. Olen käynyt tuolla kasvitieteellisessä puutarhassa aikaisemminkin, mutta en ole älynnyt ottaa kameraa mukaan. Nyt lähdin ihan vartavasten kameran kanssa liikkeelle.
Botaniassa orkideat eivät olleet tähän aikaan vuodesta kovinkaan näyttäviä. Muutama perhosorkidea oli kukassa, samoin Miltonia flavescum, joka on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva alareunassa keskellä oleva vaaleakukkainen orkidea. Aasiasta kotoisin olevan Renanthera imschootiana Orchidaceae on yläreunassa vasemmalla oleva punakukkainen orkidea, jonka kukat alkoivat olla lakastumisasteella. Dendrobium thyrsiflorum -puikkokämmekkä oli ihan kauniissa kukassa eli se on tuo, jossa valkoiset terälehdet reunustavat keltaista keskustaa.
Yhdessä kasvihuoneessa lentää vapaasti trooppisia perhosia. Kun siellä liikkuu, saa varoa askeleitaan, että ei astu perhosen tai sen toukan päälle. Huoneessa on nähtävillä perhosia eri kehitysasteissa eli toukkana, kotelona ja perhosena. Ainakin oletan tuon karvaisen/piikikkään ötökän olevan perhosen toukka, noita oli aika monta näkyvillä eri paikoissa. Yhdessä puoliksi avoinaisessa kaapissa oli koteloita rivissä ja parista kotelosta oli kuoriutumassa perhonen parhaillaan.

Perhoset tarvitsevat tietysti myös ruokaa ja niitä varten oli katettu lautanen, jossa oli banaani- ja appelsiiniviipaleita. Muitakin oli ruokailemassa eli jotain pieniä hyönteisiä pörräsi hedelmien ympärillä.
Kyllähän näitä perhosia olisi kuvannut vaikka kuinka pitkään, jos siellä kasvihuoneessa ei olisi ollut niin lämmin. Hiki valui ihan noroina päältä ja välillä piti käydä muissa huoneissa vähän viilentämässä oloa. Perhoset olivat todella kauniin värisiä ja kiehtovia. Tähän vielä yksi otos:

2 kommenttia: