lauantai 12. toukokuuta 2012

Kevät nupuillaan

Kotkansiipisaniaisen (Matteuchia struthioptheris) nousu keväällä on aina yhtä ihanaa. Heti kun lumikinos sulaa niiden päältä, alkaa maasta rullata auki saniaisen alkuja. Joka kevät niitä pitää kuvata, tällä kertaa makro-objektiivilla. Perennapenkistä sitten löytyy mm. kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) nupuillaan, samoin kuin helmihyasintti eli helmililja (Muscari armeniacum).

Myös idänsinililjat eli siperiansinililjat (Scilla siberica) kukkivat, mutta ne eivät suinkaan ole perennapenkissä vaan nurmikolla raparperin ympärillä. Miten lie sinne alunperin joutuneetkin... Taisi jokunen olla ihan oikeassa paikassakin eli perennapenkissä. Perennapenkin reunalta löytyi sitten jälleen yksi yksilö tätä lajia, jota meidän puutarhaan ei tarvittaisi - eikä monen muunkaan. Kotilo, jonka tarkempaa rotua ja lajia en tiedä enkä välttämättä haluakaan tietää, on täällä suorastaan riesa. Mutta kun katsoo sitä kameran takaa, on se aika hauskan näköinen otus ja tämä yksilö sai pitää henkensä ihan sen vuoksi, että tulin ikuistaneeksi sen makro-objektiivin kautta. Tosin siirsin otuksen pois perennapenkkiä reunustavasta harkosta pensasaidan juurelle. Toivottavasti joku luontainen vihollinen sen sieltä tuhoaa - jos näillä sellaisia edes on.
Jos jollain on hyviä vinkkejä, miten nämä otukset saisi pois puutarhasta, otan vinkkejä mielelläni vastaan! Mutta tähän loppuun yksi kuva, jonka eilen otin töissä kännykkäkameralla. Tuumaustauolla katsoin ulos työhuoneen ikkunasta ja tämä puu (jonka lajia en nyt oikeasti muista) oli niin kiinnostavan näköinen kuorrutuksensa kanssa sateisessa säässä. Tuo edessä oleva oksa kuuluu köynnökselle, joka peittää seinää aika laajalti.
Edit: puuhan on tietysti lehmus!

2 kommenttia:

  1. Hienoja makroja! Etanat on tosi hyviä valkosipulin ja aurajuuston kera gratinoituina :)

    VastaaPoista
  2. Käypä hakemassa evästä meidän pihasta! Saat ihan vapaasti kaikki syötäväksi :D

    VastaaPoista