maanantai 13. elokuuta 2012

Hävitystä

Kaunis kukka kuuluu jättipalsamille (Impatiens glandulifera), joka tänään sai häätötuomion tontiltamme. Joissakin asioissa olen vähän kovapäinen ja jutut vieraslajeista jätin omaan arvoonsa tähän saakka. Nyt sitten sain "herätyksen" ja ryhdyin kiskomaan jättipalsamit juurineen pihastamme. Marjapensaiden luona niitä kasvoikin melkoinen määrä. Vielä viime viikolla niitä oli myös puutarhakomposteissa kasvamassa, mutta mies ehti ne jo poistamaan aikaisemmin. Enää ei pitäisi löytyä tontiltamme tätä hävitettävää lajia - ja jos löytyy, niille tulee lähtö. Nyt on peräkärryllinen jättipalsamia lähdössä kaatopaikalle.

Muita hävitettäviä vieraslajejahan on mm. jättiputki ja lupiini. Lupiineita kommentoinkin jo aikaisemmin, ei niistä sen enempää, kuin että meidän pihalla ne eivät suostuneet kasvamaan, vaikka joskus yritinkin. Hyvä niin. Jättiputkeen törmäsin reilu viikko sitten Kolilla, siitä kuva.
Onneksi minun ei tarvitse ryhtyä tätä kasvia hävittämään, se kun saattaa aiheuttaa iho-oireita joutuessaan ihon kanssa kosketukseen.

Tulin maininneeksi marjapensaat, joten laitanpa tähän pari marjakuvaa vähän vähemmän yleisistä lajeista. Keltainen vadelma on hyvä marja, joskin tänä vuonna laatu on aika huono. Viherherukka on syöntimarjoina yksi lemparini.
Ei marjojen aina tarvitse olla punaisia tai mustia :)

4 kommenttia:

  1. Tunnelmallisia kuvia syksyn sadosta - nythän alkaa olla sen aika. Ja kesä on kohta mennyttä. Huoh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjat on kuvattu makrolla, sillä saa kivasti taustat häivytettyä :) Mitä, vielä on kesää jäljellä, lomakin on vasta alkupuolella!

      Poista
  2. Jättipalsami taitaa olla se meidänkin pihan reunamilla rehottava "poksukukka", jolla on aika tehokas tapa levitellä siemeniään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin todennäköistä. Tämä on kuulemma hyvä leviämään juuri noin. Kannattaa kuulemma niittää tai muuten hävittää ennen kukkimista, ettei siemenet kylväydy joka paikkaan.

      Poista