lauantai 7. tammikuuta 2012

Valokuvausta

Kukkien valokuvaaminen on hankalaa, jos tausta on sekava tai epämääräinen. Kuvastakin tulee sekava. Kun olen lueskellut viime aikoina valokuvauskirjoja ja muita aiheeseen liittyviä juttuja, kirkastui minulle ajatus: teenpä tee-se-itse-studion yläkerran vapaaseen huoneeseen. Jossain jutussa vinkattiin, että työmaavalaisimet ovat hyvä hätäapu valokuvaukseenkin, jos ei halua hankkia kalliita valokuvausvalaisimia ja hienoja salamasysteemeitä. Yksi taustakangas oli valmiina ja kangaskaupasta pari eriväristä lisää: kas siinä kelpo taustat seinälle viritettäväksi. Yksi sauma vain jokaiseen ripustustankoa varten, muutama koukku seinään ja kangas sinne taustaksi. Kankaat ovat niin isoja, että yltävät pöytäliinaksikin, joten punaista pöytää ei ole sellaisenaan pakko pitää alustana. Huoneessa yksi seinä on valmiiksi punainen eli jos tarvii punaista taustaa, se on helppoa.
Ensin otin kuvia luonnonvalossa. Ikkuna on ihan seinän vieressä ja sieltä tuli valoa riittävästi, joten yllä oleva kuva on otettu ilman salamaa. Sitten virittelimme miehen kanssa työmaavalon telineeseen, jossa valon korkeutta voi säätä ja telinettä on helppo liikutella tarvittavaan paikkaan. Ainoa rajoite tällä hetkellä on jatkojohdon lyhyys, mutta se ongelma on helposti poistettavissa. Alussa oleva kuva on otettu valaisimen ja salaman yhteisvaikutuksena ja kukkien värit ovat melko lailla todellisuuden mukaiset. Ilman salamaa kukkien taustalle tuli liian voimakkaat varjot. Pitää kehitellä vielä jostain varjostin, jolla saa hajotettua valaisimen valoa laajemmalle alueelle. Taitaa entinen kissanhuone olla pian täynnä kaikkea mielenkiintoista tavaraa. Huoneen toinen käyttötarkoitus on tällä hetkellä olla vierashuoneena, mutta yövieraita ei onneksi ihan alvariinsa ole, joten tavarat saavat levittäytyä huoneeseen.

2 kommenttia:

  1. Tuollainen kotistudio olisi ihan tarpeen. Täytyypä katsastaa löytyisikö varastoista tuota työmaavalaisinta, valon puute on huutava.

    Kuvaan jonkin verran sisällä, siellä sun täällä, olisi kiva olla titty paikka ja rekvisiitta.

    Luonnon valo on kait ihanteellisin, mutta ei nyt ole paljon tarjolla.
    Pidän tuosta alinna olevasta kuvasta, se on niin pehmeä ja eläväisen näköinen;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista. Tuon alakuvan värit eivät ole ihan kohdallaan, ainakin minun näytölläni kukat ovat vähän liian vaaleita (pitäisi olla keltaisempia) ja taustan pitäis olla vihreämpi. Mutta kunhan saan viriteltyä systeemeitä, eiköhän ne väritkin ala olla lähempänä luonnollista. Aikaa kuluu ja hauskaa on tämä touhu :)

    VastaaPoista