sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Testikuvia

Ostimme uuden kameran, Sony SLT-A77 järkkärin. Entinen Sonyn A200-sarjan kamera kärsi toissa vuonna, kun se putosi repusta kivikkoon. Tähän asti sinniteltiin ja opittiin kuvaamaan rajaamalla etsimessä näkyvä osa "yläkanttiin" eli kuvan alareunaan piti jättää tyhjää, jos halusi vaikkapa kukan terälehdet kokonaan näkyviin. Ongelma kuitenkin paheni vähitellen ja nyt tuli hyväksi tekosyyksi hankkia uusi kamera, kun opiskeluun tuli multimediakurssi. Tuo yllä oleva Jaden kuva on otettu tänään, kun leikin ulkona kameran kanssa eri aukoilla ja valotusajoilla - ja sitten kuvasin automatiikalla vertailukuvia. No, automatiikka voittaa mennen tullen vielä meikäläisen taidot. Nämä tällä sivulla näkyvät kuvat ovat siis kameran päättämillä asetuksilla, minä sain aikaan kovasti ylivalottuneita kuvia, joita ei kehtaa esitellä.
Dajm oli minulla kuvausmallina ja sain kuviin liikettä, kun Dajm järsi luuta. Pitkällä valotusajalla koirasta tuli tietenkin epäterävä, kun pää heilui koko ajan luun kimpussa, mutta muuten kuva meni ihan pieleen. Täytyy miettiä, mihin lähtisi kuvaamaan annettua tehtävää (aukkojen ja valotusaikojen muutoksia), mutta sitä ennen täytyy vielä opiskella kameran ohjekirjaa lisää. Ominaisuuksia löytyy enemmän kuin meikäläinen edes käsittää tässä vaiheessa. Onneksi automatiikka pelastaa :)

Nämä kuvat kertovat myös tämän hetken säätilanteen: ei lunta, vaikka tähän aikaan vuodesta jo saisi olla. Täällä oli kyllä muutaman päivän ajan maa valkoisena, mutta viime viikon vesisateet veivät lumet. Tänään satoi hetkellisesti isoja lumihiutaleita, mutta sulivat miltei samantien pois.

*************************************

Niin se vaan tilanne muuttuu. Klo 21 onkin näkymä ulkona ihan jotain muuta kuin päivällä, kun kirjoitin tämän postauksen. Ja tuo uusi kamera on kyllä aika uskomaton pakkaus: tämä kuva on otettu ilman salamaa käsivaralta iltapimeässä ja kamera hoitaa homman. Eläköön tekniikka! (Ei se silti tarkoita sitä, etteikö mun pitäisi opetella oikeasti itsekin näitä arvoja säätämään oikein).

5 kommenttia:

  1. Meillä sataa just nyt lunta, voi kun se olisi pysyvää!

    VastaaPoista
  2. No niin meilläkin! Olin ihan yllättynyt, kun kävin päästämässä koirat iltapissille pihalle: maa oli ihan valkoinen ja puutkin kuorrutettuja. Oli pakko ottaa kuva todisteeksi.

    VastaaPoista
  3. Onnea uudelle kameralle! Kamerat ja kuvat on niin kivoja.

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Yksi vinkki mitä voisit kokeilla. Ota juoksevasta koirasta kuvaa säätämällä vain aikaa ja anna kameran hoitaa muut asiat. Seuraa kameralla koiran liikettä ja napsi kuvia vaikka sarjakuvauksella. Joo, tulee epäonnistuneita, mutta myös loistokuvia liikkeestä.

    VastaaPoista
  5. Hei Anonyymi!
    Koirathan ovat minulla se helpoin ja toisaalta vaikein kuvattava, mustia kun ovat. Ajatuksena on ollut lähteä yrittämään liikkeen kuvaamista nimenomaan koiran liikkeessä, mutta siihen tarvin avustajan eli kunhan mies joutaa mukaan juoksuttamaan sitä koiraa :) Itsellä on täysi työ kameran kanssa, toinen tarvitaan koiran handlaukseen. Mutta jospa huomenna joutaisi päiväaikaan kuvaamaan eli toivotaan sopivia kelejä.

    VastaaPoista