sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Tuholainen

Nyt on kyseessä paljon pienempi tuholainen kuin edellisessä postauksessa. Tuholaisen voit nähdä roikkuvan terälehden alareunassa vasemmalla. Olen havainnut nämä homeen näköiset täplät jo jokin aika sitten perhosorkideoissani, mutta en ole älynnyt tarttua asiaan. Eihän mun kukissa voi olla mitään tuholaisia! Mutta kun tänään kannoin kuvattavaksi pari kukassa olevaa phalaenopsista, tajusin mistä on kysymys. Pekka Ranta kuvaa Kulttuuriorkideat-kirjassaan näin:
"Ne epämääräisen näköiset pumpulitupot tai melkein valkoiselta homeelta vaikuttavat läiskät tapaavat olla villakirvoja. Villakirvoilla on eräitä suosikkipaikkoja. Kukan tausta, lehtiruusukkeen keskusta, lehden tyveen syntyvä piilopirtti tai huomaamaton suoja aivan lehden kärjessä. Varovaisimmat niistä menevät ruukkuun syömään alhaalla olevia juuria. Nupun kasvaessa villakirvan nuorisoaste vänkää itsensä nupun sisälle ja kasvaa siellä kilpaa kukan terälehtien kanssa."
Näihin pirulaisiin tehoaa kuulemma yksi aine, Provado. Sitä siis hankkimaan heti kun vaan mahdollista. Poistin nyt ihan mekaanisesti kaiken valkoisen töhnän mitä näin, ja samalla päästin hengestään muutaman ötökän. Myös tuon, joka tuli kuvattua ihan lehdellä lekottelemassa.



10 kommenttia:

  1. Oho! Onpas aika ällön näköinen otus. Jätä heti orkideat rauhaan, rumilus! Ja Provadoa kehiin :)

    VastaaPoista
  2. Inhan näköisiä ällötyksiä, ihan selässä rupesi kutiaan. Täytyypä tehdä syyni noille orkideoille!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne. En saanut tänään Provadoa, mutta pitää huomenna käydä isommassa kaupassa, josta ainetta pitäisi löytyä. Häätö ja kuolema moisille otuksille.

    VastaaPoista
  4. Mistä sitä Provadoa mahtaa saada? Itsellä sama ongelma, orkidean kimpussa nuo ällöttävät tuholaiset.

    VastaaPoista
  5. Mä löysin tätä Prisman puutarhaosastolta keväällä, tosin nimi on purkissa hyvin pienellä eli ilman myyjän apua en olis edes löytänyt.

    VastaaPoista
  6. Hei itselläni löysin noita kavereita myös orkideasta ja eristin samoin tein muista kukista sen toiselle puolelle huonetta joten tilasin, viherpeukalosta netin kautta provado hyönteispuikko ja se upotetaan kosteaan multaan ja teho säilyy noin 2 kk pitäsi tulla parin viikon, päästä mullekkin nyt myrkkyä, pääsisin eroon noista villakilpiköistä. Kasvu alustan vaihto suositeltavaa itse kippasin kasvu alustan pihalle ja täynnä munia kasvu alustassa. Nyt on jo uusi kasvu alusta ja näkyvä ötökät tuhosin, mäntysuopaliuksella ja suihkutin juuretkin läpi ja huuhdoin vedellä, orkidean läpi ja et jos niitä on niin ne on jo munineet juurinkin joten siksi mykkyä kehittyviin toukkiin kannattaa tilata. Mutta ainakin ne on vähempänä kun kasvu alusta on uusi ei ainakaan sieltä enää tule vaan nyt ootan juurten kautta kuorituivia ja sit eiku myrkyt purkkiin.

    VastaaPoista
  7. Koska orkideoissani ei ole multaa vaan juurien seassa on kaarnanpalasia, en katsonut järkeväksi käyttää puikkoja, joita upotetaan multaan. Sen sijaan löysin Neudorffin tuotteen Agrimarketista (http://orkideatjamuutharrastukset.blogspot.fi/2013/01/uusin-asein-taistoon.html) ja se näyttäisi tehoavan myös hyvin. Olen ilmeisesti taistelussa voiton puolella, ainakaan vihollisia ei ole näkynyt muutamaan viikkoon.

    VastaaPoista
  8. Kyllä oli järkytys, kun palasin viikon reissusta kotiin. Liki 10:ssä orkideassani oli noita älllön näköisiä ötökäitä. Laiton heti kukkien mrkkyä ja otin kaarnat pussiin ja roskiin, samoin leikkasin vioittuneet juuret roskiin ja pihalle. Vielä purkit pesukoneeseen niin sitten huomenna myrkyn ostoon, mikälie sitä meidän kaupasta löytyy. Vielä tuossa on viisi orkideaa ilman ötököitä, ovat eri paikassa muiden kanssa. Tarttuuko tämä ötökkä muihinkiin kukkiin? Harmittaa kyllä vietävästi, kun minulla orkideita on liki 20 kpl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole huomannut sen tarttuvan muihin kukkiin - tosin mulla ei ole juuri muita kuin orkideoita :) Nyt olen ryhtynyt lähitaistoon eli kaivelen hammastikulla kukkien poimuista löytämäni kirvat ja tapan ne talouspaperiin enkä käytä enää kemiallisia aseita. Ne kun taisivat tappaa jonkun kukankin.

      Poista
    2. Tein radikaalin ratkaisun, koska en niin erityisemmin välitä myrkyistä.
      Nostin saastuneet orkideani (7 kpl, jotka kasvoivat aivan vierekkäin) kokonaan kasvualustastaan. Pesin alakerran vessan lavuaarissa suihkuttamalla käsisuihkulla jokaiseen n 50 asteista, arviolta, vettä sekä lehtiin, että juuriin. Myös lehtiruusukkeen sisälle joka suunnasta, sillä siellähän ne pirulaiset erityisesti viihtyvät. Vähän ajan kuluttua lehtiruusukkeesta nouseskeli pois valkoiset öttiäiset ja eikus lisää vettä niskaan. Tämän jälkeen käänsin jokaisen kasvin valumaan vedet pois ruusukkeesta. Kasvit olivat paljaaltaan 2 vrk pesualtaan päällä, ihan pimeässäkin.
      Istutin jokaisen kasvin sitten uudelleen uuteen kasvualustaansa, leikkasin huonoja juuria pois ja hyvin on mennyt. Vesikylvystä on nyt n 5 kk aikaa ja neljään on nyt jo tullut kukat, siis osa vasta nupuillaan, osa jo kukkiikin. Kolmeen vielä odottelen, ei näy mitään vielä, kukkia siis. Mutta villakirvat lähtivät näin ilman myrkkyjä.
      Kyseessä on siis perhoskämmekät.

      Poista